Yüksek Gradient 1.5 Tesla MR ile yüksek düzeyde çözünürlük, eksiksiz, kapsamlı ve hızlı tetkik, raporlama 

 

MR. “Manyetik Rezonans” kelimelerinin ingilizce kısaltmasıdır. Dünyada ilk MR görüntüsü, ünlü Kimyacı Paul Lauterbur tarafından 1972 yılında elde edilmiştir. Bugün tespiti zor olan hastalıklar bu güzel bilim insanının buluşu olan MR ile görüntüleme cihazları sayesinde yapılmaktadır. Yani bu keşif kimya biliminin tıp literatürüne kattığı en büyük keşiflerden biridir MR'ın tarihsel gelişimi ile ilgili daha detaylı bilgiyi bu yazımızda  öğrenebilirsiniz.

Tüm vücut MR görüntüleme “Total Imaging Matrix” (TIM) teknolojisi ile tek seferde tüm vücut MR görüntüleri yüksek çözünürlükle elde edilebilmektedir. Son teknoloji, yüksek gradient 1.5 tesla MR cihazımız ile tüm vücut, yaklaşık 15 dakikada detaylı, net ve keskin olarak görüntülenebilmektedir. Hastalığın yaygınlığını göstererek özellikle kanser hastalarında sayısız avantaj sağlayan tüm vücut MR görüntüleme merkezimizde deneyimli uzman radyolog ve akademisyenlerin denetiminde başarıyla uygulanmaktadır.

Yüksek Gradient 1.5 Tesla MR nedir?  Özellikleri ve avantajları nelerdir?

1,5 Tesla MR görüntüleme sistemi, hızlı ve yüksek düzeydeki çözünürlüğü ile veteriner hekimlere eksiksiz, kapsamlı, hızlı tetkik ve raporlama olanağı sunmaktadır.
Yüksek gradient 1,5 Tesla MR cihazı, ileri ve akıllı teknoloji desteği ile üretildiğinden en kaliteli ve en güvenilir teşhisi koyma teknolojisine sahiptir. Bu sistem, en küçük canlıda bile İSTENİLEN TÜM ayrıntıların yüksek çözünürlükte, keskin ve net olarak veteriner hekimin eline geçmesine olanak sağlar.
Bu sayede veteriner hekim tanı koyma konusunda oldukça yüksek avantaja sahip olur.

Kedi ve köpeklerde, MR çekim aşamaları nelerdir?

Kedi ve köpeklerde, MR çekim aşamaları 3 basamaktan oluşur.

  • Anestezi
  • MR çekimi
  • Raporlama
 
Kedi ve köpeklerde, MR çekiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

MR çekimlerinde tam hareketsizlik durumu istenir ve bu yüzden  kedi ve köpeklerde, MR çekimi anestezi altında gerçekleştirilir. Elbette anestezi tüm canlılar için bir risk içerir, bu riski en aza indirmek için hayvanlara anestezi öncesi bir takım testler uygulanarak hayvanın anestezi riskleri değerlendirilir. Sonrasında MR uyumlu gaz anestezi cihazımızla daha güvenli bir şekilde çekim gerçekleştirilir.

 
Anestezi aşaması nelerdir?

Evcil hayvanlarda MR çekimi  (Kedi MR, Köpek MR) için hayvanlara genel anestezi uygulanır. Hayvanın genel anesteziye alınması için detaylı bir muayene ve bazı kan testleri istenebilir. Bu testler olası anestezi riskinin değerle

ndirilmesi açısından yüksek öneme sahiptir. MR çekimi sırasında uzman veteriner hekim, olası anestezi komplikasyonlarına anında müdahale etmek için küçük dostunuzun yanında bulunur.

Raporlama ne kadar sürer?

MR çekimi sonrası, uzman radyoloğumuz tarafından oluşturulan raporlar en geç 2 gün içinde elinize ulaşır.

MR çekimine gelmeden önce, hasta sahibinin bilmesi gerekenler nelerdir?
  • Evcil hayvanınıza MR çekimi sırasında genel anestezi uygulanacaktır.
  • Daha önce operasyon geçirmiş, metal implant, protez veya mikroçip uygulanan hayvanlarda bu cisimlerin, MR sinyallerini bozucu etki yapabileceğinden (sağlık yönünden bir sorun yaratmayacaksa) cerrahi müdahale ile çıkartılması istenebilir.
  • Evcil hayvanınıza MR çekimine gelmeden 3-4 saat öncesi yemek ve su vermeyi kesmelisiniz.
  • Evcil hayvanınızın daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar hakkında, ameliyat olmuşsa nerede nasıl bir ameliyat geçirdiği hakkında ve herhangi bir ilaç kullanımı devam ediyorsa (kalp, epilepsi, diğer ilaçlar) hangi ilaçları kullandığı hakkında veteriner hekime mutlaka bilgi verilmelidir. Özellikle epil
  • epsi veya antidepresan ilaçlar bir gün öncesinde kesilmelidir.
  • MR çekimine gelmeden önce kimlik, tasma ve varsa kıyafetler çıkartılmalıdır.
Hangi durumlarda MR çekimi yapılır?
  • Yumuşak olan bütün dokuların görüntülenmesinde
  • Kafatasının içine bakılması gereken durumlarda
  • Beyin, omurilik hastalıklarında
  • Kas, bağ, kan damarı, karaciğer, böbrek, pankreas, bağırsakların detaylı görüntülenmesinde
  • İç organ hastalıklarının teşhisinde
  • Kanser hastalığında, metastazların görüntülenmesinde